Kolejny Jarmark Wiśnickie Specjały już za nami

W dniu wczorajszym, przy pięknej słonecznej pogodzie, na rynku w Nowym Wiśniczu mogliśmy uczestniczyć w Jarmarku Wiśnickie Specjały oraz IV Festiwalu Kapel Weselnych.

Przemarsz korowodu dożynkowego do kościoła parafialnego z towarzyszeniem Strażackiej Orkiestry Dętej ze Starego Wiśnicza rozpoczął program tegorocznego jarmarku. Podczas mszy św., którą celebrował biskup Andrzej Jeż, świętowano jubileusz 100-lecia pobytu i posługi Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi w Nowym Wiśniczu.

Następnie na placu kościelnym odbył się koncert Strażackiej Orkiestry Dętej ze Starego Wiśnicza w ramach projektu „Orkiestra Dęta na ludowo” dofinansowanego z województwa małopolskiego.

Podczas IV Festiwalu Kapel Weselnych na scenie zaprezentowało się 6 zespołów. Decyzją jury w składzie Dawid Kurnik-przewodniczący, Karina Banaś, Maciej Bielecki, pierwsze miejsce zdobył zespół Avocado Cover Band, II miejsce Remo Music, III miejsce Expert. Podczas festiwalu swój repertuar zaprezentowali również Rose Band, Oscypki oraz Dżentelmeni.

Kolejnym punktem programu był finałowy koncert uczestników projektu „Mozart kontra Sinatra”, gdzie wspólnie z Mirosławem Witkowskim swój talent wokalny zaprezentowali uczestnicy warsztatów twórczych z Miasta i Gminy Nowy Wiśnicz. Późnym wieczorem wystąpiła gwiazda wieczoru, czyli Kapela Ciupaga a następnie finaliści Festiwalu Kapel Weselnych- zespół Avocado Cover Band.

Podczas jarmarku można było skosztować pieczonej prażonki z kociołka na wolnym ogniu, zasiąść w Karczmie Czernieckiego, odwiedzić stoiska z pysznym jedzeniem i rękodziełem. Jak co roku również i tym razem można było oddać głos na najpiękniejszy wieniec dożynkowy, które przygotowały Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia i świetlice z terenu gminy. Decyzją głosujących konkurs wygrał wieniec z miejscowości Kobyle i to on będzie reprezentować gminę podczas konkursu powiatowego i wojewódzkiego.

Drugi konkurs, tym razem kulinarny pn. „Potrawa Żniwiarzy” zakończył się zwycięstwem KGW Kobylanki z Kobyla. Wśród uczestników byli również: Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Łomna, KGW Moszczenica, OSP Łazany drużyna kobieca, KGW Łazy, KGW Olchawa. Potrawy oceniało jury w składzie Jan Krzysztofiak-przewodniczący właściciel Pracowni Cukierniczej u Dżonego w Łąkcie Górnej, Tomasz Zygmunt szef kuchni i właściciel Restauracji „U Zygmunta” oraz Małgorzata Filipecka – kucharz.

Poniżej fotorelacja z całego dnia wiśnickiego jarmarku:

Folder Gallery Error: Unable to find the directory images/stories/wydarzenia/2019_08_15_jarmark_specjaly.

Więcej zdjęć na stronie MOK